Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Distribuiţi | 
 

 Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Prognosis
Prognosis
Moderator

Data de inscriere : 10/10/2008
Numarul mesajelor : 374
Sex : masculin Varsta : 62

Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  Spiter10

Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  _
MesajSubiect: Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare    Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  EmptyJoi Mar 10, 2011 1:27 pm

Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare

http://trenulete.info/vagonul-de-calatori-cls-ii-seria-51-53-20-%E2%80%93-iluminare/

Ce de-al doilea vagon romanesc de la Tillig, din seria 51 53, a primit si el iluminare in toate compartimentele, plus lampi finale la unul din capete.
Pentru lampile finale, interventia a fost ceva mai dificila pentru ca, din constructie, vagonul nu a fost dotat cu prisme (ghiduri de lumina) si respectiv cu gauri in rama farurilor, fapt care scade nota producatorului pentru neglijenta. Procedura de gaurire trebuie executata cu mare precizie, in trepte, incepand cu spirale foarte mici (0,5) si continuand pana la diametru interior maxim admis de rama farului. Este foarte important ca centrarea initiala pentru prima gaura, sa se faca in principiu, cu mare atentie, sub lupa si folosind un ac pentru punctare. De asemeni este important ca si masina de gaurit sa fie de calitate, fara bataie in madrina (… pe care nu o posed, dar gauresc la mana, prinzand primul spiral intr-o penseta de spirale, pe care o rotesc cu mana, masina mea de gaurit fiind una care nu se preteaza la asa ceva)… Pentru ca materialul de turnare al caroseriei vagonului este de culoare alba, usor transparenta, pe peretele interior, in dreptul farurilor, am aplicat vopsea negra Revell si la fel am procedat la interiorul ramei farului.

Pentru lampile finale am folosit doua led-uri tip smd, inseriate intre ele si inseriate apoi cu un rezistor de 1,2k. Pentru stabilitate, acestea sun cuplate in paralel cu un condensator de 1000micro/25 volti. SMD-urile sunt lipite direct pe sasiul vagonului, in dreptul gaurilor practicate pentru faruri. Pentru ca nu am avut prisme transparente la dimensiunea gaurii, lentila farurilor este facuta din… adeziv Revell, turnat in gaurile respective cu mare atentie, dupa ce pe spate am lipit temporar hartie adeziva ceruita. Dupa uscarea si intarirea adezivului, farurile au capatat o nota de realism. Cred ca se preteaza si mai bine la confectionarea de lentile turnate, materialul folosit pentru imitarea apei in modelism.

Pe rigleta de iluminare, am separat imediat dupa iesirea din puntea redresoare, doua trasee, unul pentru iluminare compartimente, si unul pentru lampile finale. La fiecare am stabilizat lumina cu cate un condensator identic, montate fiecare in dreptul cabinelor de toalete. Toata rigleta este dintr-o bucata, demontabila, fara lipituri in contact cu vagonul, astfel incat orice interventie sa se desfasoare fara mari eforturi. Pentru iluminarea compartimentelor s-au folosit led-uri smd alb neon, legate in paralel intre ele si inseriate cu un rezistor de 820 ohmi, astfel incat iluminarea sa fuctioneze la parametri atat in analog, cat si in digital.

Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  Th_P3100010b
Sus In jos
 

Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Modelism de la A la Z :: Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  Modeli10Modelism feroviar :: Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare  Modeli10Locomotive, autotractoare, vagoane-
Mergi direct la: